08.11.2017
Documentaire over pedofilienetwerken in Hollywood gratis online te bekijken
De producer van An Open Secret, een ophefmakende documentaire over seksueel misbruik in Hollywood, heeft de film online gezet zodat iedereen hem kan bekijken. Hij deed dit als steunbetuiging aan de slachtoffers in de Weinstein- en andere seksschandalen. De film werd tot voor kort genegeerd omdat distributeurs in Amerika bang zijn van bepaalde machtige Hollywoodplayers.
An Open Secret van Amy Berg werd twee jaar terug voorgesteld op het filmfestival van Cannes en wilde het publiek confronteren met seksueel misbruik in Hollywood. Berg voorspelde toen dat de schandalen alleen maar groter gingen worden totdat de zweer zou barsten. In de naweeën van Weinsteingate en de onthullingen over regisseur James Toback en acteur Kevin Spacey krijgt de film plots enorm veel aandacht. Ook al omdat producer Gabe Hoffman de film officieel voor 8 dagen, maar blijkbaar voor een veel langere periode online heeft gezet.
In An Open Secret getuigen moedige jongeren over seksueel misbruik in Hollywood. De film begint met de tekst: ‘de film die je van Hollywood niet mag zien’. Berg, die eerder de schokkende docu Deliver Us from Evil maakte, ging praten met een aantal jonge mannen die er altijd van gedroomd hadden om acteur, model of ster te worden. Als kind of tiener belandden ze in handen van managers gespecialiseerd in het coachen van kindersterren.
Onder die managers schuilen individuen die ambitieuze tieners nog op een andere manier willen exploiteren. Indien ze het willen maken, komt er ook seks bij te kijken. De komst van het internet zorgde ervoor dat er flink kon verdiend worden met die jongens. De film focust zich op één heus netwerk van managers, agenten en publicisten die veel contacten hadden met mensen uit de entertainmentindustrie, vaak heel beroemde mensen. Over zijn ervaringen met zo’n netwerk vertelde Evan Henzi, een voormalige kindacteur die ook getuigt in de film: “Het is allemaal begonnen toen ik 11 was en ik ben pas beginnen praten toen ik 18 was. Het heeft mijn hele jeugd kapotgemaakt.”
In de docu duikt de naam van regisseur Bryan Singer, de maker van een aantal X-Men-films, op. Singer staat bekend om zijn voorliefde voor jonge kerels, maar wist beschuldigingen aan zijn adres altijd op handige wijze uit te wissen. Berg beschuldigt Singer ook niet, maar maakt wel duidelijk dat hij contacten heeft gehad met een veroordeelde persoon van dat pedofielennetwerk.
“Het is aan de journalisten om (aan Singer) vragen te stellen,” zegt producer Gabe Hoffman. “We wilden de naam van Singer niet weglaten en we vallen hem ook niet aan. Maar hij is in de film op basis van de contacten die hij had en dat roept vragen op. Overigens is wat wij hier tonen maar het topje van de ijsberg. Het probleem is veel, veel groter dan deze ene zaak.”
An Open Secret is de allereerste film die het probleem van pedofilienetwerken in Hollywood aanklaagt en roept onrechtstreeks op tot actie van de overheid. Veel van d”e sekscriminelen zijn immers nog steeds op vrije voeten en mogen nog altijd met kinderen werken. Bij het Amerikaanse gerecht en de film- en muziekindustrie heerste er echter tot voor kort een grote onverschilligheid tegenover seksueel misbruik van kinderen. Maar het Weinstein-schandaal heeft een kettingreactie veroorzaakt waardoor mensen eindelijk beginnen praten.
“We hebben geen enkele aanklacht binnengekregen,” zegt Hoffman. “ En meneer Singer heeft nooit gereageerd. Maar onze film mocht op drie verschillende festivals plots niet meer vertoond worden, nadat hij zes weken eerder wel geaccepteerd werd. We hebben gevraagd waarom we niet meer gewenst waren, maar hebben nooit een specifiek antwoord gekregen. Het vertelt wat over de macht van Hollywood.”