Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.04.2016

99 Homes

door Ruben Nollet

Alweer een film over de financiële crisis, hoor ik je enigszins verveeld zuchten? Dan wijs ik je alvast op de manier waarop regisseur Ramin Bahrani van wal steekt: niet met een shot van bankiers in maatpak die vergaderen in een chic kantoor, maar met een beeld van een kerel op een toilet die de muur beschilderd heeft met zijn herseninhoud.

Voor vastgoedmakelaar Rick Carver – een fascinerende Michael Shannon – is het al lang geen schokkend tafereel meer. Sinds de immobiliëncrisis in 2008 tot een wereldwijde financiële crash leidde, wordt hij op dagelijkse basis geconfronteerd met trieste toestanden. Hij is dan ook de man die, begeleid door politie en een verhuisteam, de uithuiszettingen in goede banen moet leiden.

99 Homes schiet in gang wanneer Carver aanklopt bij Dennis Nash (Andrew Garfield), een alleenstaande vader die zijn huis niet meer kan afbetalen nadat hij zijn job in het bouwwezen is kwijtgeraakt. Dennis geeft blijk van meer pit en vechtlust dan Carver gewoon is, en er groeit een verrassende verstandhouding tussen beide heren. Die relatie zal ervoor zorgen dat Dennis zijn zoontje en moeder weer een dak boven het hoofd kan schenken. Maar hij zal dan wel eerst een deal met de duivel moeten sluiten, en daar komt niemand ongeschonden uit.

Bahrani deed uitgebreid research voor hij 99 Homes aan het scherm toevertrouwde, en dat voel je ook. De koude uithuiszettingsprocedure, de gerepeteerde uitleg die makelaars geven, de genadeloze houding van de rechters, de sfeer in de motels waar gezinnen onderdak zoeken, het lijkt allemaal griezelig echt. En toch is de film niet het sociale drama dat je zou verwachten. De vlammende kritiek zit er zeker in en je hoeft niet lang te zoeken om te weten op wie Bahrani zijn pijlen richt, maar 99 Homes leunt evengoed aan bij het thrillergenre.

Al even huiveringwekkend is de vaststelling dat je Carver, de gedoodverfde schurk van de hele historie, niet zomaar tegen de muur kan zetten. Zoals hij op een bepaald moment uit de doeken doet: hij heeft eens goed om zich heen gekeken, en hij heeft gemerkt dat je in dit leven maar beter vecht voor je hachje. “America does not bail out the losers”, verwoordt hij het. “The nation is rigged for the winners by the winners.” Hij ziet het als zijn morele plicht om schaamteloos van het systeem te profiteren. Als het betekent dat hij daarbij de wet moet overtreden, dan is dat maar zo.

99 Homes is een schrijnend portret van een cynische wereld, en Bahrani is niet van plan om de pil te vergulden.

>>KLAP

Deze Wall Street in de vastgoedsector is een bitter drama over hebzucht. Take Shelter-karakterkop Michael Shannon schittert als makelaar die vastbesloten is om de crisis naar zijn hand te zetten, terwijl ex-Spider-Man Andrew Garfield een gewone arbeider speelt die zich laat verleiden door de poen.

Regie Ramin Bahrani
Cast Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern
Speelduur 1u52
Vanaf 27 april in de bioscoop

@RubenNollet