Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.01.2020

2019 was een topjaar voor vrouwelijke hoofdpersonages

door Vertigo

2019 was niet alleen een topjaar voor vrouwelijke regisseurs, maar ook voor vrouwelijke hoofdpersonages. Dat blijkt uit een studie van het Center for the Study of Women in Television and Film aan de San Diego State University.

40 procent van de honderd succesvolste films draaide rond een vrouwelijk hoofdpersonage, een stijging van 9 procent tegenover 2018 en het hoogste percentage ooit. Verder draaide 43 procent rond een mannelijk hoofdpersonage en 17 procent rond een ensemble.

Bovendien doken 45 procent van de vrouwelijke hoofdpersonages op in grote studiofilms en 55 procent in indiefilms. In 2018 was het nog twee keer waarschijnlijker dat een indiefilm een vrouwelijke hoofdpersonage had dan een grote studiofilm.

Wat diversiteit betreft, is er echter nog werk aan de winkel. 70 procent van de vrouwelijke personages waren blank, 18 procent Afro-Amerikaans, 6 procent Latijns-Amerikaans en 5 procent Aziatisch.

Tot slot worden vrouwen ook nog steeds geconfronteerd met stereotiepen. Zo spraken vrouwelijke personages (46 procent) vaker over hun burgerlijke stand dan mannelijke (34 procent). Mannelijke personages (59 procent) werden bovendien vaker in hun werkomgeving afgebeeld dan vrouwelijke (43 procent).

Bron: Variety

Lees meer over: