Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

03.01.2020

2019 was een recordjaar voor vrouwelijke regisseurs

door Vertigo

Volgens een jaarlijkse studie van het Annenberg Inclusion Initiative aan de University of Southern California was 2019 een recordjaar voor vrouwelijke regisseurs. Voor 10,6 procent van de honderd succesvolste films stond namelijk een vrouw achter de camera.

Sinds de studie van start ging in 2007 schommelt dat aantal rond de 4,8 procent. Stacy L. Smith, één van de medewerkers, zegt dat de grote studio’s door de opkomst van de #MeToo- en #TimesUp-bewegingen meer onder druk staan wat hun aanwervingen betreft.

Bovendien krijgen vrouwelijke regisseurs meer kansen om hun werk te laten zien op filmfestivals zoals Sundance en krijgen ze meer mogelijkheden om aan de slag te gaan voor televisiezenders of streamingdiensten zoals Netflix.

Zo krikken ze hun profiel op en kunnen de studio’s niet langer beweren dat er niet genoeg vrouwen zijn met voldoende ervaring om een blockbuster in te blikken.

In 2019 scoorde Universal van alle studio’s het hoogst met vijf films van vrouwelijke cineasten, waaronder Melina Matsoukas’ Queen & Slim. Dat komt neer op ruim 25 procent van hun totale output.

STX Entertainment (Lorene Scafaria’s Hustlers) volgt met 25 procent, Sony (Elizabeth Banks’ Charlie’s Angels) en Disney (Ryan Fleck en Anna Bodens Captain Marvel) met 17 procent en Warner Bros. (Andrea Berloffs The Kitchen) met 16 procent. Paramount ging tot slot voor het vijfde jaar op rij niet in zee met een regisseuse.

Bron: Variety