Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

16.07.2020

2019 was een iets beter jaar voor LGBTQ-personages in studiofilms, maar…

door Vertigo

Uit het jaarlijkse rapport van de Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) blijkt dat er vorig jaar in tweeëntwintig van de 118 grote studiofilms ofwel 18,6 procent een queer personage zat, een lichte stijging tegenover 2018 (18,2 procent).

Volgens de criteria van GLAAD deed echter geen enkele van de achte grote studio’s het goed op vlak van queer vertegenwoordiging en STX Films bracht zelfs geen enkele film met een queer personage uit.

Bovendien daalde het aantal niet-blanke queer personages voor het derde jaar op rij, van tweeëenveertig procent in 2018 en vierendertig procent in 2019. GLAAD eist dat over twee jaar de helft van alle queer-personages niet-blank zijn.

Verder steeg het aantal homoseksuele personages, maar daalde het aantal lesbische en biseksuele personages. Voor het derde jaar op rij zat er in geen enkele studiofilm een transseksueel personage.

In totaal slaagden drieëntwintig films in de Vito Russo test. Om daarin te slagen moet een film een openlijk queer personage bevatten dat noodzakelijk is voor de plot en niet in de eerste plaats gedefinieerd wordt door zijn of haar seksualiteit.

Bekijk de lijst met geslaagde films hieronder:

Lionsgate
Bombshell
Five Feet Apart
Perfect Strangers
Cold Pursuit
Anna
Judy
Fiddler: A Miracle of Miracles

Paramount
Rocketman
What Men Want

Sony
A Dog’s Way Home
Charlie’s Angels
All Is True
Frankie
Dolor y gloria
Where’s My Roy Cohn
The White Crow

United Artists
Booksmart

Universal
Good Boys
Last Christmas
Downton Abbey

Warner Bros.
The Good Liar
Isn’t It Romantic
It Chapter Two

Bron: IndieWire

Lees meer over: