Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

16.03.2016

10 Cloverfield Lane

door Ruben Nollet

Het lijkt goedkope geldklopperij om een vervolg te breien aan de monsterhit Cloverfield. Die valkuil ontwijkt 10 Cloverfield Lane echter vaardig op twee manieren: hij is in tegenstelling tot zijn voorganger niet verpakt als een found footage-thriller en het betreft eigenlijk ook geen sequel.

Zes jaar geleden zagen we hoe een handvol New Yorkse vrienden met hun handcamera een fatale avond registreerden. De stad werd toen aangevallen door een reusachtig monster en bijtgrage parasieten die zich aan het wezen vasthechten. Tijdens de ontknoping leek het alsof het leger het monster plat gebombardeerd had, maar helemaal aan het eind liet een audiofragment het tegendeel vermoeden. Bovendien zagen we op een stukje video – dat een kleine maand eerder was opgenomen – iets uit de lucht vallen.

En zo komen we bij 10 Cloverfield Lane, een film die helemaal anders oogt en zelfs een andere toon aanslaat, maar die toch een onmiskenbare bloedverwant is. Alles begint deze keer in New Orleans, al verhuist de actie snel naar het platteland van Louisiana. Hoofdfiguur Michelle (Mary Elizabeth Winstead) heeft haar verloofde Ben – het is Bradley Cooper die je hoort aan de telefoon – verlaten. In het holst van de nacht raakt ze betrokken bij een ongeval en wanneer ze bijkomt, zit ze vastgeketend in een kelder.

De man die vervolgens binnenstapt, Howard (John Goodman), probeert haar uit te leggen dat hij haar uit bescherming vasthoudt. Niet alleen heeft ze haar knie lelijk bezeerd tijdens het ongeval, in de bunker is ze ook veilig voor het onheil dat boven rondwaart. Howard beweert dat Amerika is aangevallen, waardoor de lucht toxisch is geworden. Klopt het wat hij zegt? Heeft het schepsel uit Cloverfield misschien Louisiana bereikt? Of is Howard een gevaarlijke survival nut die zijn waanideeën voor werkelijkheid houdt?

Die vragen houden 10 Cloverfield Lane moeiteloos overeind, met name dankzij Goodman. Weinig andere acteurs kunnen met zoveel finesse tegelijk de knuffelbare oom en de – mogelijke – psychopaat spelen, en de 63-jarige Missouriaan (Missourinees?) krijgt het alweer moeiteloos voor elkaar. Of zoals hij het met ijzingwekkende kalmte verwoordt: “You need to eat, you need to sleep, and you need to start showing me a little bit of appreciation!

10 Cloverfield Lane is een creepy thriller die je voortdurend aan het gissen houdt, met als absoluut hoogtepunt Goodmans genuanceerde vertolking.

>>KLAP

Net wanneer je denkt dat je meer van hetzelfde zal krijgen, serveert de tweede Cloverfield-film een verrassende, spannende en intense thriller waar de ironie van afdruipt. John Goodman schittert als reddende engel met donkere gedachten.

Regie Dan Trachtenberg
Cast Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher
Speelduur 1u45
Vanaf 16 maart in de bioscoop

@RubenNollet