Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.06.2017

Wat vinden Hollywoodlegendes Mark Hamill en John Landis van al die superheldenfilms?

door Vertigo

Zowel Star Wars-icoon Mark Hamill als An American Werewolf in London-veteraan John Landis lieten zich recent uit over de overdosis superheldenfilms die onze zalen binnenvliegen.

Hamill vindt dat er te veel superheldenfilms zijn: “Ik weet niet wat er aan de hand is met het genre. Ik vind ze geweldig, maar ik denk dat het verzadigingspunt bereikt is. Daarmee dat ik het verhaal zo belangrijk vind. Je kunt niet op gimmicks blijven teren. We hebben betere verhalen nodig.”

 

Het mag dan al van Burke and Hare uit 2010 geleden zijn dat hij nog een film regisseerde, de invloed van John Landis blijft groot in Hollywood. Hij was dan ook het brein achter klassiekers als The Blues Brothers, Coming To America en An American Werewolf in London. Dat de regisseur niet op z’n mond gevallen is, bewees hij nog maar eens in een recent interview . Zowel de Dark Universe-franchise als de Marvel-films kregen tijdens het gesprek een serieuze veeg uit de pan.

“Dit is geen nieuw idee”, vertelt Landis over het Dark Universe, de franchise waarmee Universal klassieke monsters als Dracula, Frankenstein en The Mummy wil reanimeren. “De filmmaatschappij heeft in de jaren 40 al de personages uit hun horrorklassiekers samengebracht in verschillende films. Denk maar aan House of Dracula, House of Frankenstein, Frankenstein Meets The Wolf-Man en Abbott & Costello Meets Frankenstein. In die films werden die iconische monsters tenminste wel met respect in beeld gebracht. Dat gevoel ontbreekt volledig in de nieuwe The Mummy.”

Het Marvel-universum vindt de regisseur dan weer oersaai: “Al die superheldenfilms zijn onderling inwisselbaar. Ze drijven allemaal op dezelfde plot. Telkens zie je beelden waarin steden vernietigd worden en vliegen de special effects je om de oren. Je kan gemakkelijk een scène uit één film implementeren in een andere zonder dat iemand het zou merken. Ze zijn goed gemaakt, maar het is telkens hetzelfde liedje. Een van de redenen waarom Wonder Woman het zo goed doet is dat er geen steden in verwoest worden. Er storten voor de verandering eens geen wolkenkrabbers in elkaar.”

Bron: The Playlist