Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.01.2015

Vertigo Goes Classic (Week 19/01)

door Jimmy Van der Velde

Omdat de filmgeschiedenis ook al eens wat aandacht verdient, grasduint Vertigo elke week in het aanbod aan klassiekers in Vlaamse filmhuizen, bioscopen en op televisie. We selecteren steeds vijf niet te missen toppers uit de oude doos!

Week: 19/01-25/01

Sorcerer (1977) van William Friedkin

Waar? Arte

Wanneer? Maandag, 19/01, 20u50

Eind jaren zeventig was William Friedkin al een gevestigde naam dankzij Oscarwinnaar The French Connection (1971) en de horrorklassieker The Exorcist (1973). De volgende uitdaging die hij aanging was een remake van Henri-Georges Clouzots razend spannende oerwoudthriller Le salaire de la peur. Het verhaal: enkele mannen wagen hun leven door zich met trucks vol explosief nitroglycerine een weg door de Zuid-Amerikaanse jungle te banen. Een geslaagde herinterpretatie van het origineel, helaas kwam de film hetzelfde weekend als Star Wars in de Amerikaanse zalen.

 

Double Indemnity (1944) van Billy Wilder

Waar? Cinema Zuid te Antwerpen

Wanneer? Dinsdag, 20/01, 20u

Nood aan een snelcurus film noir? Begin dan bij het bekijken van Billy Wilders absolute klassieker Double Indemnity. Alle noir-ingrediënten zijn namelijk aanwezig: een schaduwrijke stadsomgeving, bedrog, cynisme, een voice-over, een femme fatale en een ontelbaar aantal messcherpe oneliners. “How could I have known that murder could sometimes smell like honeysuckle?

 

Magnolia (1999) van Paul Thomas Anderson

Waar? KASKcinema te Gent

Wanneer? Donderdag, 22/01, 20u30

Op Andersons stonerdetective Inherent Vice is het nog even wachten, maar je kan deze week alvast de meesterlijke mozaïekprent Magnolia meepikken. Een ambitieuze filmkolos over verdriet, de zoektocht naar geluk en vergiffenis. Alleen al de moeite waard voor de vallende kikkers, het muzikale intermezzo en Tom Cruise die de pannen van het dak acteert.

 

Bringing Up Baby (1938) van Howard Hawks

Waar? EEN

Wanneer? Zaterdag, 24/01, 15u40

Als Double Indemnity een perfecte blauwdruk is van de film noir, dan is Bringing Up Baby een ideaal voorbeeld van de screwball comedy. Katharine Hepburn en Cary Grant etaleren hun komische talenten in deze doldwaze komedie over een jachtluipaard en een verdwenen dinobot. Bereid je voor op een 102 minuten durende lachstuip.

 

Le salaire de la peur (1953) van Henri-Georges Clouzot

Waar? Flagey te Brussel

Wanneer? Zaterdag, 24/12, 15u30

Als je de week begint met Friedkins remake, kan je de week eindigen met Clouzots origineel. 62 jaar na datum weet deze briljante oefening in suspense je nog steeds op het puntje van je stoel te zetten en blijft het een onovertroffen filmervaring. Spannend, spannend, spannend!

 

@TheJimeister