Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.05.2017

The Last Jedi-geheimen onthuld (Part 2)

door Vertigo

13 december 2017. Die datum staat bij alle Star Wars-fans in het rood omcirkeld in hun agenda. Dan verschijnt Episode VIII  of The Last Jedi namelijk in de bioscoop. Naar aanleiding van de 40e verjaardag van de scififranchise lichtten scenarist-regisseur Rian Johnson en enkele castleden al een tipje van de sluier in Vanity Fair. Wij selecteerden de leukste weetjes!

6. James Bond-achtige locaties

Regisseur Rian Johnson heeft het ook over een nieuwe locatie in het Star Wars-universum. Finn en Rose zullen op Canto Bight belanden, een fancy casino dat een beetje aan James Bond doet denken. “Ik wou een speeltuin creëren voor rijke klootzakken”, zegt hij daarover. Canto Bight is een plek waar de kijkers een mengelmoes aan vreemde wezens zullen zien passeren. En die zorgen, zoals vaker, voor een komische noot. “Dat was belangrijk, want ik wou voldoende humor in de film injecteren”, aldus Johnson.

7. Afscheid van een prinses

The Last Jedi zal meteen ook het laatste wapenfeit zijn van Carrie Fisher en haar intussen onsterfelijke personage prinses Leia. De actrice overleed op 27 december 2016 onverwacht aan de gevolgen van een hartaanval. Op dat moment had ze al haar scènes voor The Last Jedi al opgenomen. Voor het laatste deel van de trilogie, voorlopig nog Episode IX, zijn de gevolgen groter. Die film zou namelijk grotendeels om prinses Leia draaien. De crew is alvast hard aan het nadenken hoe ze een nieuwe episode kunnen maken zonder Fisher. Leia virtueel opnieuw tot leven brengen, zien de makers niet zitten, ook al gebeurde dat eerder in de spin-off Rogue One. De opnames starten normaal in januari, dus een snelle oplossing dringt zich op.

8. Afscheid van een rolmodel

Voor de nieuwe generatie Star Wars-acteurs was Carrie Fisher een echt rolmodel. “Ik voelde mezelf soms heel klein worden op de set”, vertelt Daisy Ridley. “Carrie vertelde dan dat ik daarmee moest stoppen. Dat ik meer van het moment moest genieten. Ze leefde haar leven zoals zij dat wou. Ze verontschuldigde zich nooit. Dat ben ik nog aan het leren.” Ook John Boyega heeft enkel lof: “Op een bepaald moment was er kritiek omdat ik als kleurling een Stormtrooper zou spelen. Carrie zei dan: ‘Who fuckin’ cares? Doe gewoon je ding!’ Zo’n woorden gaven me echt kracht.”

9. Afscheid van een co-scenariste

Rian Johnson had eveneens een bijzondere band met Fisher, vooral omdat ze meeschreef aan het scenario. “Ik bracht vele uren met haar door in haar huis in Beverly Hills. We zaten daar dan op haar bed te schrijven, in haar waanzinnige slaapkamer die uitpuilde van de moderne kunst, terwijl haar hond Gary haar tenen likte. Ik zag haar voor het laatst in november, op een feest dat ze gaf voor haar 60e verjaardag. Eigenlijk is het wel mooi om haar zo te herinneren: lachend, terwijl ze plezier maakte met al haar vrienden.”

10. Afscheid van een zus

Mark Hamill had in de beginjaren van Star Wars een romantische relatie met Carrie Fisher. “We kusten regelmatig”, zegt hij daarover. “Maar uiteindelijk besloten we er een einde aan te maken. Want zouden we wel nog bevriend kunnen zijn als we echt intiem werden? We kozen ervoor om dat te vermijden.” Daarna werd hun relatie meer zoals die van broer en zus, net zoals in de films eigenlijk. Ze hadden elkaar graag, maar kibbelden ook regelmatig. Hamill kan de woorden dood en Carrie nog altijd niet in dezelfde zin uitspreken. “Ik denk nog steeds aan haar in de tegenwoordige tijd. Misschien is het een soort van ontkenning, maar in m’n gedachten leeft ze nog. Ik kan me de Star Wars-familie niet voorstellen zonder haar.”

Bron: Vanity Fair