Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.05.2017

The Last Jedi-geheimen onthuld (Part 1)

door Vertigo

13 december 2017. Die datum staat bij alle Star Wars-fans in het rood omcirkeld in hun agenda. Dan verschijnt Episode VIII  of The Last Jedi namelijk in de bioscoop. Naar aanleiding van de 40e verjaardag van de scififranchise lichtten scenarist-regisseur Rian Johnson en enkele castleden al een tipje van de sluier in Vanity Fair. Wij selecteerden de leukste weetjes!

1. Beginnen bij het einde

Iedereen herinnert zich de laatste scène uit The Force Awakens nog: na een lastige trip komt Rey, gespeeld door Daisy Ridley, terecht op een rotsachtige klif waar ze een mysterieuze man in een pij-achtige mantel ontmoet. Die man blijkt Luke Skywalker (Mark Hamill) te zijn, die iets ouder en behaarder is dan de versie die we ons herinneren uit de originele trilogie. Rey geeft hem trillend het lichtzwaard terug dat hij jaren geleden verloren was in een duel met Darth Vader. En… dat was het dan.

Die memorabele scène, opgenomen op het Ierse eiland Skellig Michael, zal Ridley nog lang bijblijven: “Toen we begonnen te filmen, had ik net moeten braken. Ik was uitgeput en erg ziek.” Ook voor Hamill waren de opnames op de klif geen lachertje. Vooral met de klim naar de top had hij het moeilijk: “De rest van de crew mocht 45 minuten over de tocht doen, ik kreeg anderhalf uur de tijd. En dan nog moest ik elke tien minuten pauzeren. Toen ik las dat we voor de opnames van The Last Jedi opnieuw naar die klif moesten, vloekte ik dan ook. Ik vroeg me af of ze me deze keer met een helikopter konden droppen, maar dat ging natuurlijk niet. Er is geen landingsplatform en zo’n landing zou de prachtige omgeving verwoesten.”

2. De locatie van de klif

De vraag die op ieders lippen brandt, is natuurlijk wat Luke Skywalker in godsnaam in een monnikenoutfit op die klif te zoeken heeft. In The Force Awakens vertelt Han Solo (Harrison Ford) aan Rey en Finn (John Boyega) dat Luke een soort Jedi-academie leidde tot een leerling zich tegen hem keerde en alles verwoestte. Han vertelt ook dat Luke nu wellicht op zoek is naar de eerste Jedi-tempel.

Rian Johnson, de regisseur en schrijver van The Last Jedi, bevestigt dat het Ierse eiland de planeet Ahch-To moet voorstellen, waarop die tempel staat: “Luke leeft er in een dorp tussen een inheems volk.” Om welk volk het gaat kon Johnson niet prijsgeven, maar hij verklapte wel dat het zeker geen Ewoks zijn. Luke is in elk geval enorm geëvolueerd. “The Last Jedi” gaat voor een groot deel over de relatie tussen Luke en Rey, maar je mag het niet zomaar vergelijken met de training die Luke kreeg van Yoda in The Empire Strikes Back. Het is niet helemaal wat je verwacht.”

3. Van de training in de drop

Hamill volgde een strikt dieet en trainingsschema vooraleer hij z’n rol van Luke Skywalker hernam. “Je laat gewoon alle dingen weg die je graag eet”, vertelt hij daarover. “Basisvoedsel zoals brood en boter, waarmee ik normaal elke maaltijd begin. Suiker ook. En chocoladerepen.’ Grappig detail: Hamill was al vijftig weken aan het trainen en diëten toen hij in het script van The Force Awakens ontdekte dat hij enkel in de laatste scène te zien zou zijn. En dat hij dan ook nog eens z’n mond niet mocht opendoen.

Hamill had bedenkingen bij het feit dat Luke pas zo laat zijn rentree zou maken: “Waarom kon Luke niet opduiken in de verhaallijn waarin Han sterft? In de vorige films communiceerde hij vaak telepathisch met zijn zus Leia (Carrie Fisher). Mijn ideale verhaallijn was dat Leia zou voelen dat er iets mis was met Han. Dat ze hem achterna zou gaan, maar in de problemen zou geraken. En dat ik dan plots ten tonele zou verschijnen om haar te redden. Vervolgens zouden we samen naar Han gaan, maar te laat arriveren om hem te redden. Op die manier zou z’n dood ook een grotere emotionele impact hebben. Nu waren enkel Chewbacca en Rey en Finn, die hem bij wijze van spreken twintig minuten kenden, getuige van zijn overlijden.” Nadien moest Hamill toegeven dat het een meesterzet was om Luke pas zo laat te introduceren. Voor de fans: in The Last Jedi krijgt de acteur een pak meer schermtijd. En hij mag ook praten!

4. Gevaarlijk groentje

De relatieve nieuwkomer Rian Johnson (bekendste film: Looper uit 2012) beschouwt de uitgezette route door The Force Awakens-breinen J.J. Abrams, Lawrence Kasdan en Michael Arndt niet bepaald als heilig: “Alle personages zijn op een krachtige manier geïntroduceerd. Daarom zag ik het als mijn taak om iedereen uit te dagen. Ik dacht: laten we kijken wat er gebeurt als we bij de stoel vanonder hun kont stampen.”

5. Drie nieuwkomers

Johnson vertelt over drie nieuwe personages die hun entree zullen maken in The Last Jedi. De mysterieuze ‘DJ’ (Benicio Del Toro), viceadmiraal van de rebellen Holdo (Laura Dern) en Rose Tico (Kelly Marie Tran), een onderhoudsverantwoordelijke van de rebellen. Vooral die laatste zal een belangrijke rol spelen. Zij zal samen met Finn een gevaarlijke missie ondergaan.

Bron: Vanity Fair