Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.01.2017

Rogue One-regisseur Gareth Edwards verklaart ontbrekende teaser-beelden

door Marlies Hamal

Heel wat beelden uit de Rogue One-teasers en trailers ontbraken in de uiteindelijke versie van de spin-off. Een van de opvallendste ontbrekende shots was de afbeelding die je hierboven en -onder kan zien. Het beeld van Jyn Erso in de tunnel was een van de meest gebruikte promoshots. In de film was het echter nergens te bespeuren. Regisseur Gareth Edwards vertelde nu hoe dat kwam.

“We hadden een scène afgewerkt en Felicity Jones wandelde naar de plaats waar het volgende shot gefilmd zou worden, aan het einde van die tunnel”, aldus Edwards. “Terwijl ze naar daar wandelde, drukte iemand op de lichtschakelaar en de lichten gingen één voor één aan. Toen riep iemand Felicity’s naam, ze draaide zich een beetje om en ik dacht ‘Wow, dat ziet er geweldig uit.’ Ik legde alles stil en zei: ‘Dit zal maar tien seconden duren, zet gewoon de camera aan.’ Natuurlijk werden die tien seconden een half uur en deden we misschien wel zeventien takes. Nadien vroeg men me waar dat voor nodig was. Ik zei dat ik het niet wist, maar dat het goed voelde.”

Edwards legt uit dat zijn filmproces niet altijd strikt op voorhand vastligt: “Het is net zoals door de supermarkt lopen en zoveel mogelijk proberen meenemen. Mensen vragen wat je gaat klaarmaken, en jij antwoordt ‘Ik weet het niet. Maar de winkel sluit binnen tien minuten en we komen niet terug, dus ik neem alles wat ik kan.’”

Een ander shot uit een trailer dat niet in de film te zien was, is Jyn die oog in oog staat met een TIE Starfighter.

Rogue One - Jyn Erso - TIE Fighter

De oorzaak van de verandering hier waren de reshoots: “Specifieke shots en momenten in het laatste deel van de film werden bijgeschaafd, dus vielen er bepaalde dingen weg”, aldus Edwards. “Maar dan laat de marketingafdeling weten dat ze die shots geweldig vinden en ze willen gebruiken. Jij antwoordt dat ze niet in de film zitten, maar volgens hen is dat niet erg, want zij gebruiken nu eenmaal gewoon het beste van wat je allemaal gedaan hebt. Zo zijn er verschillende kleine dingen, maar uiteindelijk denk je: ‘Ik weet dat het niet in de film te zien is, maar de ziel ervan zit er wel in.’”

Bron: /Film

Lees meer over: