Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.08.2017

Recensie The Hitman’s Bodyguard

door Vertigo

Zouden cast en crew van The Hitman’s Bodyguard zich goed geamuseerd hebben tijdens de shoot? Ik durf te wedden van wel. Dat heb je dan ook met hoofdacteurs als Ryan Reynolds en Samuel L. Jackson, twee toffe peren die de sfeer op de set even belangrijk vinden als het resultaat op het witte doek. In dit geval is de achter de schermen-lol echter niet voelbaar op het scherm, en daar zijn verschillende redenen voor.

Het begint — zoals zo vaak — bij het script, een schijn van een idee dat opgeblazen wordt tot bijna twee uur. Jackson speelt Darius Kincaid, een bijzonder actieve huurmoordenaar die altijd al door de mazen van het net is geglipt. Hij is bovendien verantwoordelijk voor de neergang van de carrière van Michael Bryce (Reynolds), een lijfwacht die altijd vastgehouden heeft aan het motto ‘Boring is best’. Tot een van zijn belangrijkste beschermelingen afgemaakt werd door, jawel, Kincaid.

Door toedoen van Dame Fortuna is Kincaid, die finaal toch ingerekend werd, nu kroongetuige in het proces tegen een Oost-Europese dictator (Gary Oldman), en die heeft er alles voor over dat Kincaid nooit levend het Internationaal Gerechtshof van Den Haag bereikt. Binnen de kortste keren is het bataljon agenten dat Kincaid moest beschermen dan ook afgemaakt, waarna de job toekomt aan de ondankbaarste reserve-agent denkbaar: Bryce.

The Hitman’s Bodyguard blaast aanvankelijk wel wat leven in deze brok voorspelbaarheid, vooral omdat Reynolds zijn komische talenten naar hartenlust kan botvieren. De film kan bovendien rekenen op het pit van Salma Hayek — slechts te zien in een handvol scènes, maar keer op keer pal in de roos — en Oldmans dreiging.

Hoe langer The Hitman’s Bodyguard duurt, hoe meer de beperkingen van regisseur Patrick Hughes (The Expendables 3) echter zichtbaar worden. Ik heb het dan niet eens over zijn weinig inspirerende actieregie of zijn voorliefde voor scheetgrappen en andere onderbroekenlol, het lukt hem vooral niet om de juiste toon te vinden. Als je een verhaal vertelt over een kibbelend koppel zorg je er maar beter voor dat je nu en dan het volume wat laat zakken. Jackson loopt echter onophoudelijk te vloeken, te krijsen en smoelen te trekken. Tot je er onherroepelijk genoeg van krijgt.

>>KLAP

Twee mannen die elkaar rauw lusten en aan verschillende kanten van de wet staan (in dit geval een veiligheidsagent en een huurdoder), worden gedwongen om samen te werken. Actiekomedie in de trant van Midnight Run, met evenveel kibbeldialogen als vuurgevechten.

Regie Patrick Hughes
Cast Samuel L. Jackson, Ryan Reynolds, Gary Oldman
Speelduur 1u58
Vanaf 22 augustus in de bioscoop