Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.03.2017

Recensie Sage femme

door Steven Tuffin

Vroedvrouw Claire (Catherine Frot) moet na het sluiten van haar materniteit beslissen of ze op haar vijftigste nog in een privéziekenhuis wil werken. Béatrice (Cathérine Deneuve) moet dan weer beslissen of ze een kwaadaardige tumor zal laten opereren en hoe ze de maanden die haar nog resten zal doorbrengen. De ziekte van Béatrice zorgt ervoor dat ze opnieuw het pad van Claire kruist.

Veertig jaar geleden was Béatrice korte tijd de stiefmoeder van Claire, maar als flamboyante levensgenieter koos ze voor een zorgeloos bestaan onder een tropische zon. Nu ze niemand meer heeft, verschijnt de doodzieke oude vrouw terug in het leven van haar stiefdochter, en dat pikt deze laatste niet. Maar zoals dat wel vaker gaat in scenario’s over ‘het echte leven’, functioneert de stervende ouder als een katalysator voor de transformatie van haar jongere en verbitterde alter ego. Claire laat haar wrok tegenover Béatrice vallen, begint te rollebollen met haar buurman (Olivier Gourmet) en leert haar enige zoon beter kennen.

Scenarist-regisseur Martin Provost (Séraphine) denkt dat hij met dit verhaal over liefde, familiebanden, hoop en het herontdekken van het leven grootse dingen vertelt over het menselijk bestaan. Maar de voorspelbaarheid, veroorzaakt door het brave beginnersscript, sorteert het omgekeerde effect. Je krijgt bovendien constant de indruk dat Provost, hoe nobel zijn bedoelingen ook mogen zijn, zijn publiek probeert te charmeren en zelfs te manipuleren. Zoals zo’n halfzacht lid van de Bond zonder Naam die je op de meest softe manier een paar evidente waarheden komt vertellen.

Kortom: brave veredelde televisiefilm die weinig te vertellen heeft met een levenslesje waar het publiek een beetje bij kan snotteren en even verlost is van het compleet onvoorspelbare echte leven.

>>Klap

Twee Catherines, Frot en Deneuve, gaan een acteerduel aan in dit drama van Martin Provost over een stervende vrouw die zich opnieuw in het leven van haar vroegere stiefdochter wringt. Een Mommie Dearest–sequel voor hypergevoelige zielen.

Regie Martin Provost
Cast Cathérine Deneuve, Catherine Frot, Olivier Gourmet
Speelduur 1u57
Vanaf 22 maart in de bioscoop