Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.03.2017

Recensie Miss Sloane

door Ruben Nollet

Moet je bewondering hebben voor Elizabeth Sloane, of moet je haar een hatelijke manipulator vinden? Het is de hamvraag van de politieke thriller Miss Sloane, die vooral dankzij hoofdactrice Jessica Chastain overeind blijft. Al komt dat laatste niet echt als een verrassing.

Waarom je juffrouw Sloane niet zomaar in een vakje kan stoppen, legt ze zelf uit in de allereerste scène. “De essentie van lobbywerk is vooruitzien”, klinkt het. “Je zorgt ervoor dat je je tegenstander verrast. En je zorgt ervoor dat hij jou niet verrast.”

Het is een spelletje dat Elizabeth als geen ander in de vingers heeft. Haar job in Washington D.C. is ervoor zorgen dat de politiek wetten stemt of blokkeert volgens de belangen van haar klant – in de regel machtige bedrijven met goedgevulde portefeuilles.

Aangezien de politici die poen nodig hebben om aan de macht te blijven, heeft Elizabeth een sterke onderhandelingspositie. Ze weet precies welke zetten ze moet doen om haar slag thuis te halen. Legaal als het kan, maar ook minder legaal als het moet. Dat het lobbymilieu voor het grootste deel uit mannen bestaat, maakt dat ze zich nog steviger in haar prooi vastbijt om serieus genomen te worden.

Achter haarfijn uitgedokterde looks (strak kapsel, perfecte make-up, streng maatpak) verbergt het titelpersonage echter ook een persoonlijkheid die meer om het lijf heeft dan ze kan laten blijken. En hoe langer Miss Sloane duurt, hoe harder je merkt dat die beide kanten van haar leven kortsluitingen teweegbrengen.

Chastain is zowel imponerend als innemend in de hoofdrol, een gecompliceerde vrouw vol tegenstellingen die toch helemaal steek houdt. Als Whiplash op leraar Terrence Fisher had gefocust, zou je waarschijnlijk ook zo’n personage hebben gezien.

Het personage Elizabeth Sloane biedt op zich meer dan genoeg materiaal om een stevige film mee te vullen, maar helaas waren scenarist Jonathan Perera en regisseur John Madden (Shakespeare in Love) het daar niet mee eens. Uit schrik dat een verhaal over een complex karakter de kijker niet genoeg zou boeien, bouwt Perera een ingewikkelde thrillerplot uit waarin Sloane de strijd aangaat met haar vroegere collega’s.

Nu is er niets mis met het thrillergenre, op voorwaarde dat je verhaal je personages niet in de weg loopt. Als de ontknoping in zicht komt, rijgt Miss Sloane echter zoveel haarspeldbochten aan elkaar dat de film wel heel dicht bij de afgrond komt. Gelukkig is Jessica Chastain er nog om tijdig aan het stuur te trekken.

 

>>Klap

De anders zo lieftallige Jessica Chastain is een bijzonder taaie dame in dit drama over een vermaarde lobbyiste die het opneemt tegen de wapenindustrie. Michael Clayton is nooit veraf, al krijgen we er hier op het eind nog een stevige twist bovenop.

Regie John Madden
Cast Jessica Chastain, Mark Strong, Gugu Mbatha-Raw
Speelduur 2u12
Vanaf 8 maart in de bioscoop