Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.09.2017

Recensie Maudie

door Ruben Nollet

“Mijn vijfjarig kind tekent beter dan dit,” merkt een winkelier schamper op wanneer Maud Lewis haar schilderwerkjes bij hem komt voorstellen. Je kunt hem eerlijk gezegd niet helemaal ongelijk geven. Vandaag is Lewis’ naïeve oeuvre vele duizenden euro’s waard en is de kunstenares zelf – zoals zo vaak – al lang veel te dood om daarvan te profiteren. Maar ik heb er moeite mee om in haar werk meer te zien dan de plastische dagdromen van een eeuwig kinderlijke ziel.

Toegegeven, zoals Sally Hawkins de Canadese folkschilderes speelt in Maudie is ze wel bijzonder beminnelijk. We leren een vrouw kennen die op jonge leeftijd getroffen wordt door een erge vorm van artritis en die dus het grootste deel van haar dagen met gezwollen gewrichten door het leven stapte (of beter strompelde). Ze weigerde echter pertinent om dat aan haar hart te laten komen, ook al werd ze door haar eigen broer uitgebuit en belandde ze finaal bij een man die een compleet nieuwe definitie gaf aan het begrip ‘brombeer’.

Wat Dame Fortuna ook in haar richting slingerde en hoe hard de golven van het bestaan ook op haar inbeukten, Maudie bleef immer glimlachen. En schilderen, overal en op alles wat ze in haar handen kreeg, van boekenrekken tot keukengerief. Haar favoriete onderwerp: de natuur in al haar ongerepte schoonheid, met lieflijke diertjes, fleurige bomen en glooiende heuvels.

Een figuur als Maud Lewis is zeker een film waard, al was het maar omdat ze er zo’n uniek optimistische blik op nahield. Hawkins verdient dan weer een staande ovatie, omdat ze er zowaar in slaagt om een driedimensionaal en innemend personage te maken van een rol die gemakkelijk potsierlijk had kunnen uitdraaien. Ze is echter een eenzaam lichtpunt in een plat drama dat weinig of niets toe te voegen heeft aan het verhaal en dat Ethan Hawke (als Maudie’s nurkse echtgenoot Everett) de grootste miskleun uit zijn carrière schenkt.

>> KLAP

De Britse actrice Sally Hawkins laat zien dat ze evenveel in haar mars heeft als Daniel Day-Lewis in My Left Foot. Ook hier gaat het om een drama over een schilder — in dit geval Maud Lewis — die fysieke gebreken overwon om bejubelde kunst te maken.

Regie Aisling Walsh
Cast Sally Hawkins, Ethan Hawke, Kari Matchett
Speelduur 1u55
Vanaf 6 september in de bioscoop