Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.06.2017

Recensie L’amant double

door Steven Tuffin

François Ozon, bekend van onder meer 5X2, 8 femmes en het recente Frantz, houdt van spelletjes. Dat maakt hij eens te meer duidelijk met zijn nieuwe langspeelfilm, min of meer gebaseerd op een boek van Joyce Caroll Oates, maar minstens even schatplichtig aan de kinky spielereien van Alfred Hitchcock en Brian De Palma.

Met een vroeg shot van een opengesperde vagina die overvloeit in een oog waar een traan uit komt, signaleert de Franse veelfilmer dat hij zich geen blad voor de camera gaat nemen – en knipoogt hij al dan niet bewust naar de legendarische overvloeier uit het surrealistische meesterwerk Un chien andalou.

Na Paul Verhoevens recente Elle is dit relaas over een getroebleerde jongedame (Marine Vacth) en haar relatie met haar psycholoog (Jérémie Renier) opnieuw een welkome terugkeer naar het soort psychoseksuele thriller waarin de grenzen tussen feit en fictie, pijn en plezier, knipoog en kopstoot vervagen tot een schemerzone waar het verrukkelijk vertoeven is.

Dat Ozon na zijn geslaagde samenwerkingen met Charlotte Rampling een andere Britse beauty op leeftijd opdiept voor een kleine maar cruciale rol – Jacqueline Bisset! – zorgt voor een aangenaam cinefiel extraatje. Daarnaast siert het de cineast dat hij wel heel ver durft gaan – denk: dildo’s en menstruatiebloed.

Alleen jammer dat de verschillende seksscènes nooit de, eh, intensiteit van die uit het superieure Swimming Pool evenaren.

>>Klap

François Ozon botviert zijn inner Brian De Palma met deze kinky thriller over een getroebleerde jongedame en haar relatie met haar psycholoog. Te klasseren naast Paul Verhoevens Elle als psychoseksueel topentertainment. Met een extra aanwezige Jérémie Renier.

Regie François Ozon
Cast Marine Vacth, Jérémie Renier, Jacqueline Bisset
Speelduur 1u47
Vanaf 14 juni in de bioscoop