Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.07.2017

Recensie La fille de Brest

door Chris Craps

In Frankrijk werd in 2010 het geneesmiddel Mediator na 34 jaar uit de handel genomen. Mediator was bedoeld om zwaarlijvigheid en diabetes te behandelen, maar veroorzaakte enorme schade aan de hartkleppen, met vaak de dood tot gevolg.

In feite wist iedereen binnen de medische sector dat al een hele tijd, maar bepaalde farmaceutische bedrijven controleren het Franse staatsorgaan dat hen op de vingers moet tikken en hebben bovendien nauwe banden met de politiek. Voor actrice-cineaste Emmanuelle Bercot het ideale onderwerp voor een medische thriller.

Bercot koos het Mediator-schandaal in de eerste plaats omwille van de feministische insteek die het onderwerp haar bood. De persoon die alles aan het rollen bracht, was immers een vrouw, de Franse pneumologe Irène Frachon. Zij was het die in 2009 de intrekking van het geneesmiddel eiste van het Franse Agentschap voor de Veiligheid van Gezondheidsproducten.

In de film moet Franchon het opnemen tegen een bijzonder machtig en corrupt clubje, dat vooral bestaat uit arrogante mannen. En wanneer iedereen de strijd heeft opgegeven, is het ‘dat meisje van Brest’ – zoals iemand haar wat neerbuigend noemt – dat blijft doorvechten.

Hoewel Franchon een Française is, gaf de cineaste de rol aan Sidse Babett Knudsen. De Deense actrice heeft met haar rol van Deense premier in de serie Borgen een van de meest inspirerende vrouwen uit de recente televisiegeschiedenis neergezet, en Franchon ligt helemaal in het verlengde van Birgitte Nyborg.

Nu moet u wel niet de spannendste film van het jaar verwachten. La fille de Brest blijft een typisch Franse, en dus vrij stijlloze praatfilm die uiteindelijk weinig doet met het thrillerelement. Bercot had zeker The Insider van Michael Mann moeten (her)bekijken voor ze haar scenario schreef. Dan zou ze geweten hebben dat ze met de Mediator-zaak iets veel beklijvender had kunnen doen.

Dat Knudsen zonder problemen haar Franse collega’s – in hun eigen taal nog wel – van het doek speelt, maakt op zich echter de film al de moeite waard.

Klap

In dit feministische, op feiten gebaseerde drama van Emmanuelle Bercot ontpopt Borgen-icoon Sidse Babett Knudsen zich tot een Franse Erin Brockovich, die tot het uiterste gaat om een dodelijk medicijn van de markt te halen.

Regie Emmanuelle Bercot
Cast Sidse Babett Knudsen, Benoit Magimel, Lara Neumann
Speelduur 2u08
Vanaf 5 juli in de bioscoop