Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.09.2017

Recensie It

door Chris Craps

It mag dan wel een clown als antagonist opvoeren, het resultaat is allesbehalve een kinderfilm. ‘Het’ is immers een creatie van Stephen King die al eens met succes geadapteerd werd tot een miniserie. Maar nu mag de killer clown eindelijk dood en verderf zaaien in de bioscoop.

De roman was uniek omdat enkel een schrijver als Stephen King een personage als Pennywise the Clown kon bedenken. Het wezen terroriseert, kidnapt en vermoordt kinderen in het stadje Derry. Wanneer hij zijn klauwen richt op het een vriendenclubje bijgenaamd de Losers Club, krijgt hij echter meer tegenwerk dan verwacht.

Om enigszins trouw te blijven aan het 1138 pagina’s tellende boek ging televisiezender ABC in 1990 voor een tweedelige reeks van in totaal 192 minuten. Maar zelfs met die speelduur moesten er subplots sneuvelen. De filmversie van Argentijn Andy Muschietti (Mama) lijkt aanvankelijk nog meer te schrappen, maar op het einde wordt blijkt dat schijn bedriegt.

Als de bioscoopversie een hit wordt, is dat vooral te danken aan de jonge Zweed Bill Skarsgård die Pennywise speelt. De zoon van Stellan en broer van Alexander heeft – in tegenstelling de miniserie-Pennywise Tim Curry – iets heel kinderlijk en zelfs meisjesachtig, wat ontzettend akelige resultaten oplevert.

De mix van coming of age en horror valt flink te smaken. Jammer genoeg wordt je soms uit de film geslingerd door het onevenwichtige spel van de Losers-acteurs, en met een duur van 135 minuten is It net iets te lang. Maar Skarsgårds verschijning blijft hoe dan ook nazinderen.

Laat je kinderen dus nooit ook maar een fragment van It zien, of ze willen nooit meer naar het circus.

>>Klap

Stop The Joker in Stand by Me en je komt in de buurt van deze Stephen King-verfilming van Andy ‘Mama’ Muschetti, over tieners die de belichaming van hun diepste angsten bevechten. Een mix van coming of age en horror.

Regie Andy Muschietti
Cast Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Sophia Lillis
Speelduur 2u15
Vanaf 6 september in de bioscoop