Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.03.2017

Prijsbeest Bar bahr opent Mooov filmfestival op 18 april

door Vertigo

Van 18 april tot 2 mei kan je dankzij Mooov op 8 locaties in Vlaanderen je blik op de wereld verruimen. Het filmfestival gaat dit jaar opnieuw door in Beringen, Brugge, Dilbeek, Genk, Lier, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.

Dwars doorheen de verschillende secties zijn er ook inhoudelijke of geografische parcours die het publiek bijkomende informatie geven om hun persoonlijke selectie te maken. Zo is er dit jaar bijvoorbeeld een focus op Colombia, en staat ook het geschreven woord centraal.

Mooov viert bovendien deze nieuwe editie met een frisse nieuwe website. Op 29 maart zal het volledige programma bekendgemaakt worden, en zal de ticketverkoop ook van start gaan.

OPENINGSFILM

De komende editie van Filmfestival Mooov opent op 18 april met de Israëlische film Bar Bahr (In Between) van regisseuse Maysaloun Hamoud, over drie Palestijnse vrouwen die een flat in Tel Aviv delen en balanceren tussen traditie en modernisme, tussen vrijheid en trouw. Het zijn drie vrijgevochten vrouwen die voor zichzelf durven opkomen in een van traditie doordrenkt land. De film won verschillende prijzen op de filmfestivals van Toronto en San Sebastian.

FOCUS OP COLOMBIA & CAMPAGNEBEELD

In Colombia lijkt er eindelijk een einde te komen aan de jarenlange strijd tussen de regering, linkse rebellen en extreemrechtse paramilitairen die al meer dan 220.000 levens heeft geëist. Mooov haalt het beste wat de Colombiaanse cinema vandaag te bieden heeft naar Vlaanderen. Pariente speelt zich tegen de achtergrond van de burgeroorlog af, net als de korte animatiefilm Mitu. De Colombiaanse fotografe June Juno (Juliana Gómez Quijano) woont en werkt in Medellin. Ze zocht een unieke plaats in haar stad en maakte een bijzondere foto die het affichebeeld werd. In de verschillende festivalsteden zal er een tentoonstelling te zien zijn van haar werk. Ze is zelf het ganse festival lang aanwezig.

FOCUS OP SCHRIJVERS EN DICHTERS

Ook centraal staan dit jaar films waarin het geschreven woord een hoofdrol vervult. Dat kunnen films zijn over bestaande schrijvers, zoals in A Tale of Love and Darkness, het regiedebuut van Natalie Portman naar de memoires van Amos Oz, of I Am Not Your Negro, waarin Raoul Peck het onvoltooid werk verfilmt over de drie vermoorde vrienden van schrijver James Baldwin. Maar ook fictieve schrijvers passeren de revue, zoals in het humoristische El Ciudadano Ilustre, waarvoor hoofdrolspeler Oscar Martínez de prijs voor Beste Acteur kreeg op het Filmfestival van Venetië.

CULT!LIVE

Jaarlijks componeert een artistiek uitdagende band voor Cult!Live een nieuwe soundtrack bij een cultfilm. Het geheel wordt live gespeeld in de cinema tijdens Mooov! De Belgische band The Black Heart Rebellion neemt dit jaar de Iraanse vampierenwestern ‘A Girl Walks Home Alone At Night’ van Ana Lily Amirpour onder handen. Zelf omschrijft ze haar film als het Iraanse liefdeskind van Sergio Leone en David Lynch, met Nosferatu als babysitter. Dat belooft!

Lees meer over: