Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.05.2018

Makers van Alita: Battle Angel zeggen dat ze niet dezelfde fouten als Ghost in the Shell zullen maken

door Vertigo

Op het eerste zicht lijkt Robert Rodriguez’ Alita: Battle Angel een zoveelste geval van whitewashing. De film over het half-robot half-meisje Alita is namelijk net zoals het controversiële Ghost in the Shell een bewerking van een Japanese manga met een westerse actrice in de hoofdrol.

Toch ligt het anders voor Alita-hoofdrolspeelster Rosa Salazar (bekend van de Divergent– en The Maze Runner-franchises) dan voor Ghost in the Shell-ster Scarlett Johansson. “De auteur van de manga, Yukito Kishiro, situeerde het verhaal in de fictieve stad Iron City in Kansas,” zei producent John Landau. “Alle culturen komen er samen.”

In Rodriguez’ bewerking worden de Verenigde Staten echter ingeruild voor het Latijns-Amerika van de 26e eeuw. Personages zullen Spaans, Chinees, Engels en Portugees spreken. Daarin zit volgens Landau het verschil met Ghost in the Shell. “Dat speelde zich af in een Aziatische wereld,” zei hij.

Volgens Landau heeft echter niet het whitewashing-schandaal, maar het gebrek aan emotie Ghost in the Shell de das omgedaan. “Het hoofdpersonage toonde geen emoties,” zei hij. “Ik zat er naar te kijken en ik voelde niks. In onze film volgt Alita haar hart en moet ze morele keuzes maken. Een van mijn favoriete shots is van Alita die een traan laat. Zowel in een manga of in een film loop je het gevaar om te veel in technologie te vertrouwen in plaats van in de mens. Die fout hebben wij niet gemaakt.”

Het team achter Alita heeft er zelfs alles aan gedaan zodat het publiek zich in het verhaal en de personages zou kunnen inleven. Zo werden er fysieke sets gebouwd om de film echt te doen aanvoelen. Volgens Rodriguez draagt ook het script, waar onder meer hij en James Cameron aan meeschreven, daar toe bij. Dat legt namelijk de focus op de relatie tussen Alita en haar vader (Christoph Waltz).

“Alita voelt zich onbelangrijk,” zei de regisseur. “Ze begint zich te herinneren wie ze is en wordt sterker. Dat zijn menselijke emoties die herkenbaar zijn voor een publiek.”

Bron: IndieWire