Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.09.2016

Ken Loach trekt van leer tegen rechts

door Vertigo

De Britse regisseur Ken Loach heeft zich op het Raindance Film Festival in Londen uitgesproken tegen het rechtse beleid in zijn land. De tweevoudige Gouden Palm-winnaar mocht op het festival de eerste Auteur Award in ontvangst nemen maar het daaropvolgende interview ging al snel over politiek. Loach staat dan ook bekend om zijn realistische, maatschappijkritische films over de Britse arbeidersklasse.

Volgens de regisseur zitten leden van de linkse Labour Party vol ideeën en gedrevenheid om daadwerkelijk voor politieke verandering te zorgen. Loach vindt dat filmmakers actief betrokken moeten zijn bij dat dynamisme in de maatschappij en heeft daarom een promotiefilm ingeblikt voor Labour-voorzitter Jeremy Corbyn. De sociaaldemocratische leider krijgt het de laatste tijd hard te verduren in de Britse media die er om bekend staan een uitgesproken politieke stem te hebben. Corbyn wordt gezien als een bedreiging en daarom frontaal aangevallen in de media, aldus Loach.

Doorheen zijn carrière heeft de regisseur zelf ook te maken gehad met kritiek en censuur. Zo vertelde Loach tijdens het interview onder meer dat hij in de jaren ’80 documentaires maakte over de nefaste invloed van premier Thatcher op het land maar dat die allemaal verbannen werden. Ook films als Hidden Agenda en The Wind That Shakes the Barley kwamen in opspraak in Engeland omdat ze de politieke problemen in Noord-Ierland behandelen.

Loach heeft zich echter nooit laten afschrikken door de kritiek en beschouwt het zelfs als een goed teken dat hij iets teweegbrengt met zijn films. “Als de tegenstander niet achter je aankomt, wil het zeggen dat je hen niet genoeg pijn”, doet is zijn redenering. De regisseur is daarom altijd films met een politieke boodschap blijven maken, maar dat mag niet de enige motivatie zijn. “De liefde voor het medium film moet op de eerste plaats komen, anders krijg je de boodschap niet overgebracht”, aldus de filmmaker. Hij beschouwt zichzelf dan ook boven alles een regisseur en geen politicus.

Bron: Variety