Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.05.2017

De hoogtepunten van de Blade Runner 2049-presentatie

door Steven Tuffin

De lancering van de full trailer van Blade Runner 2049 werd voorafgegaan door een gesprek met regisseur Denis Villeneuve en hoofdacteurs Ryan Gosling en Harrison Ford. Wij vatten samen!

De sfeer zat er al meteen in toen Gosling sprakeloos naar de presentator zat te kijken omdat van hem verwacht werd te antwoorden op een vraag over de invloed van de originele Blade Runner op zijn persoonlijke leven, maar ook in de popcultuur. Ford redde hem door te zeggen dat hij gewoon met ja of nee moest antwoorden. Dat Ford er zin in had, bleek niet veel later nog eens toen hij Villeneuve plaagde met de opmerking dat Engels niet de moedertaal van de Canandese cineast was.

Over de invloed van Blade Runner had Ford het volgende te zeggen: “Op sommige vlakken zijn de dingen die we toonden voorbijgestreefd, op andere zitten ze eraan te komen.” Gosling vond het vooral jammer dat er nog steeds geen vliegende auto’s zijn. Ford voegde nog toe dat de sequel ingaat op de ethische implicaties van alle technologische vooruitgang met de gevleugelde woorden “There’s no such thing as a free lunch.”

Gosling vertelde over de eerste keer dat hij Blade Runner zag: “Dat moet zo’n tien jaar na de originele release geweest zijn. Het was een ervaring die ik nooit zal vergeten. Voor het eerste zag ik een film waarbij ik niet wist wat ik moest voelen. Ik begon me allerlei vragen te stellen over wat het betekent om mens te zijn. Bovendien werd een nachtmerrietversie van de toekomst als een wondermooie droom weergeven.”

Ford ging in op het feit dat hij na zijn iconische personages Indiana Jones en Han Solo nu ook nog andermaal in de huid kroop van de onvergetelijke antiheld Rick Deckard: “Het is hoogst interessant om al die figuren opnieuw op te zoeken. Deckard heeft een beklijvende verhaallijn in het vervolg. Hij heeft een zeer emotionele rol in wat er gebeurt. Zijn relaties met de andere personages zijn ontzettend boeiend.”

Gosling onderlijnde dat hij nog maar zelden op zo’n indrukwekkende set had gestaan: “Alles leek ook daadwerkelijk te werken. Er was amper sprake van green screens. Ik voelde me helemaal één worden met het Blade Runner-universum.” “Ik was droevig toen ik op de set arriveerde”, grapte Ford. “Ryan stond met een naakte vrouw te spelen. Nadien werd ik terug blij, want het bleek ‘maar’ een hologram te zijn.”

Ford had het ook over de diepte van het vervolg. “Ik weet dat het origineel al diep was”, merkte hij op. “Maar Blade Runner 2049 gaat nog veel dieper. ‘Wat zijn herinneringen?’ is de vraag waarrond alles draait.” En ook van Gosling was hij onder de indruk: “Ryan heeft een emotionele intelligentie om u tegen te zeggen. Ik wist nooit welke richting hij met een scène zou uitgaan. Hij zorgde ervoor dat ik altijd op de tippen van mijn tenen moest staan.”

Tot slot stak iedereen de loftrompet op over cameramagiër Roger Deakins. “Jullie gaan je ogen niet geloven”, aldus Villeneuve. “Roger gaat het niet graag horen, maar hij is echt wild gegaan. Normaliter kiest hij voor de realistische, naturalistische route. Ditmaal sloeg hij de impressionistische weg in.” Ford voegde nog een laatste compliment toe: “De man aan het werk zien, voelt aan alsof je een magistrale soundtrack aan het beluisteren bent.”‘

Bekijk de hele presentatie hieronder:

Blade Runner 2049 Q&A

We're LIVE with #BladeRunner2049 stars Ryan Gosling and Harrison Ford, and director Denis Villeneuve for a LIVE Q&A! Presented by IMAX

Geplaatst door Blade Runner 2049 op maandag 8 mei 2017