Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.02.2017

Hollywood versoepelt houding over release-window

door Marlies Hamal

Paranormal Activity-producer Jason Blum had het deze week op een conferentie over ingrijpende veranderingen die binnenkort in het filmlandschap zouden plaatsvinden. Blum voorspelt dat binnen de twee jaar veel films al op hetzelfde moment zowel digitaal als in de cinema bekeken zullen kunnen worden. Volgens de producer missen de regisseurs die dat niet zouden willen een gouden kans: “Ik denk dat er bepaalde films zullen zijn die aan de traditie vasthouden, maar ook films waarbij we niet zullen moeten wachten om ze thuis te kunnen bekijken. Het idee om dat uit te stellen, is achterhaald. Je verliest zo heel wat inkomsten.”

Stacey Snider, studiohoofd van 20th Century Fox, gaat gedeeltelijk akkoord: volgens haar is een bioscooprelease die losstaat van een digitale release belangrijk, maar zou de wachtperiode tussen beide wel korter kunnen: “De filmindustrie maakt in de eerste plaats films voor op het grote scherm en voor een wereldwijde cinema-ervaring. We willen die ervaring niet vervangen of gelijkstellen aan wat je thuis kan bekijken. Fox steunt volgens mij meer op bioscoopreleases dan Warner Bros., Comcast, of Disney. Dat is voor ons belangrijk. Maar ook wij zouden de timing wat willen versoepelen. Het is gewoon niet logisch dat een bedrijf maandenlang niet kan verkopen wat het gemaakt heeft.”

Blum voegt nog toe dat streamingdiensten Netflix en Amazon niet enkel bij die snellere distributie een belangrijke rol zullen spelen, maar ook bij het maken van eigen materiaal dat elders geen kans zou krijgen: “Vijf jaar geleden had je iets als Manchester by the Sea niet kunnen maken. Het drama was als genre bijna volledig verdwenen en maakt nu een comeback. Er is wel degelijk een publiek voor, maar dat kan niet alleen bereikt worden via de bioscoop.”

Bron: Dark Horizons

Lees meer over: