Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.06.2017

Han Solo-film scoort nieuwe regisseur én ongezien legale problemen

door Vertigo

Lang heeft het niet geduurd en het komt zeker niet als een verrassing: Ron Howard wordt de nieuwe regisseur voor de Han Solo-film na het plotse ontslag van Phil Lord en Chris Miller. Howard is een regisseur over met de nodige bigbudgetervaring. Hij kent George Lucas ook al jaren, heeft Willow nog voor Lucasfilm gemaakt, en werd ooit benaderd om de Star Wars-prequel The Phantom Menace te regisseren.

Lucasfilm maakt met Howard een veilige keuze die de ‘scheve’ situatie snel kan rechttrekken. De film is al voor driekwart klaar. Er zijn nog vier weken opnames gepland en vijf weken reshoots voorzien. Howard gaat nu eerst met de acteurs samenzitten om de rust op de set te doen terugkeren en gaat de reeds geschoten beelden bekijken om te zien wat er nog nodig is.

Het werk dat Lord en Miller verzet hebben zal dus wel degelijk te zien zijn in de eigenlijke film. Daardoor dringt zich de vraag op hoe ze vermeld zullen worden op de credits. De Director’s Guild of America (DGA) zal daarover moeten beslissen en veel zal van de contracten en het geleverde werk afhangen. De DGA heeft weinig of geen precedenten om zich op te baseren, want het gebeurt zelden dat regisseurs vier weken voor het einde van een shoot ontslagen worden.

Want voor alle duidelijkheid: Miller en Lord zijn niet op eigen houtje opgestapt, ze zijn ontslagen na voortdurende conflicten met Kathleen Kennedy, hoofd van Lucasfilm, en Lawrence Kasdan, die het script schreef. Lord en Miller kregen niet de vrijheid op de set die ze verwacht hadden en Kennedy had een probleem met de manier waarop het duo te werk ging. Volgens insiders op de set werd de situatie onhoudbaar.

En wat met het loon van Miller en Lord? Als ze daarover iets in hun contract hebben laten opnemen, kan Disney niet anders dan hen laten delen in de winst, maar ze kunnen bij hun ontslag natuurlijk ook een afkoopsom ontvangen hebben. Het hele verhaal wordt door de industrie met argusogen in de gaten gehouden omdat het zo zelden voorkomt. Wordt dus zeker nog vervolgd.

Bron: The Playlist