Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.02.2016

Goudkoorts: Ruben Aerts

door Ruben Aerts

Wie moet er winnen? Wie zal er winnen? En wie ontbreekt er tussen de genomineerden? Die drie Oscar-vragen stelden we aan verschillende filmjournalisten, met een lawine van uiteenlopende meningen als resultaat.

Het Oscarlijstje van… Vertigo-journalist Ruben Aerts.


Beste Film

Moet winnen: Carol, de meest fijnzinnige film van het afgelopen jaar raakte niet genomineerd. In de plaats selecteerden de leden van de Academy een popcornhit als The Martian. Degelijk en hoogst vermakelijk, dat wel. Oscarwaardig? Not even close. Gelukkig is-ie niet ‘echt’ in de running voor het felbegeerde beeldje.
Zal winnen: The Revenant of Spotlight, een forse studioproductie dan wel het oprechte engagement van een indie-topper. Ik gok op de laatste.
Ontbreekt: Carol en Son of Saul zijn nadrukkelijk afwezig. Ook Sicario verdiende meer erkenning. Globale ergernis: de extra hindernis die niet-Engelstalige films moeten nemen. Nu en dan weet een Franstalige productie zich een weg te wroeten tot de belangrijkste categorieën – denk maar aan Amour, La môme en Deux jours, une nuit. Helaas wordt het zelden meer exotisch dan dat. Arme László Nemes.

Beste Regisseur
Moet winnen: Met schaamrood op de wangen beken ik Mad Max: Fury Road (nog) niet gezien te hebben. Ik maak het goed: ‘Geef die George Miller een Oscar!’ Als ik de eindeloze stroom aan superlatieven mag geloven, heeft de man zichzelf – en zijn mede-genomineerden – overtroffen. Dat verdient een beeldje.
Zal winnen: De logische strijd is die tussen Tom McCarthy en Alejandro Gonzáles Iñárritu, vermits zij de Best Picture-koplopers regisseerden. En de beste film wordt – logischerwijs, opnieuw – afgeleverd door de beste regisseur. Nu, de Academy heeft het niet zo begrepen op logica. Het gebeurt wel vaker dat de winnaars in de Best Picture- en Best Director-categorieën worden losgekoppeld. Twee jaar geleden werd 12 Years a Slave uitgeroepen tot beste film, terwijl Alfonso Cuarón voor Gravity het regisseursbeeldje toegestopt kreeg. Zo bekeken zijn de kansen van George Miller nog gaaf.
Ontbreekt: Opnieuw zijn Todd Haynes (Carol) en László Nemes (Son of Saul) bij voorbaat de grote verliezers. Onbegrijpelijk.

Beste Mannelijke Hoofdrol
Moet winnen: Leonardo DiCaprio, al is het maar om verlost te zijn van dat smalende ‘hij-won-nog-nooit-een-Oscargeblaat. Sinds The Wolf of Wall Street is dat haast niet meer te negeren, DiCaprio was op dat moment 39. Ter vergelijking: Al Pacino won zijn eerste (en enige) Oscar op z’n 53ste. Doe toch normaal, jongens!
Zal winnen: DiCaprio, of ik voel me verplicht hem achteraf persoonlijk op te beuren.
Ontbreekt: Son of Saul-acteur Géza Röhrig. Een hartverscheurende vertolking.

Beste Vrouwelijke Hoofdrol
Moet winnen: Cate Blanchett (Carol) of Charlotte Rampling (45 Years). Ik heb een lichte voorkeur voor Blanchett, hoewel zij eerder al tweemaal het beeldje huiswaarts nam.
Zal winnen: Alles wijst erop dat Brie Larson haar eerste nominatie meteen verzilvert, en daar kan ik best mee leven. Die erkenning verdiende ze al voor de vanzelfsprekende naturelle waarmee ze gestalte gaf aan Grace in het ondergewaardeerde Short Term 12.
Ontbreekt:
Rooney Mara, die uitsluitend om strategische redenen in een andere categorie werd geduwd. Ook de vertolking van Emily Blunt in Sicario verdiende (meer) erkenning.

Beste Mannelijke Bijrol
Moet winnen: Niet Christian Bale (The Big Short) of Sylvester Stallone (Creed). Doe maar een onder de radar gebleven rastalent als Mark Rylance (Bridge of Spies).
Zal winnen:  Sylvester Stallone, want mijn mening kan de leden van de Academy gestolen worden.
Ontbreekt: Paul Dano (Love & Mercy), Idris Elba (Beasts of No Nation) en Michael Shannon (99 Homes).

Beste Vrouwelijke Bijrol
Moet winnen: Rooney Mara, want zij is – op Winter’s Bone na – zoveel straffer dan generatiegenote Jennifer Lawrence. Lawrence is in de Leading Actress-categorie met Mara’s plek gaan lopen. Billenkoek! En de Oscar voor Mara in deze mindere categorie!
Zal winnen: Mara, hopelijk. Al vrees ik dat mogelijk Kate Winslet (Steve Jobs) roet in het eten gooit.
Ontbreekt:
Alicia Vikander (Ex Machina)

Het lijstje van:
– DS-journalist Jeroen Struys vind je hier.
– DM en Cinevox-journalist Kurt Vandemaele vind je hier.
– Filmautoriteit Roel Van Bambost vind je hier.
– Vertigo-journalist Ruben Nollet vind je hier.
– Vertigo-journalist Niels Ruell vind je hier.
– Vertigo-, Enola- en Knack Focusjournalist Dennis Van Dessel vind je hier.
– Vertigo-journalist Jimmy Van der Velde vind je hier.
– Vertigo-, Humo- en De Standaardjournalist Ben Van Alboom vind je hier.
– Film Fest Gent-directeur Patrick Duynslaegher vind je hier.
– Vertigo-journalist Tom Rouvrois vind je hier.
– Vertigo-journalist Eline Van Hooydonck vind je hier.
– Knack Focus-journalist Dave Mestdach vind je hier.
– Vertigo-journaliste Anke Wauters vind je hier.
– Vrt-filmreporter Ward Verrijcken vind je hier.

vertigo_oscars_303x243b