Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.01.2017

George Lucas bouwt museum in Los Angeles

door Marlies Hamal

Regisseur George Lucas heeft na tien jaar zoeken besloten dat Los Angeles de perfecte thuis is voor zijn Museum van de Verhalende Kunst. Het museum zou origineel in San Francisco komen, maar Lucas kon na jaren onderhandelen geen akkoord bereiken met de eigenaar van de grond. Daarvoor verhinderde een milieubeweging al dat het museum in een park in Chicago zou gebouwd worden.

Lucas zal het project zelf financieren. Er wordt verwacht dat het in totaal zo’n 1 miljard dollar zal kosten, inclusief de constructie van het futuristisch uitziende gebouw, de waarde van zijn collectie en een schenking van minstens 400 miljoen dollar.

George Lucas' Museum

In het Lucas Museum van de Verhalende Kunst zal popcultuur centraal staan. Zo zal de kunstcollectie van Lucas er tentoongesteld worden, die ongeveer 10.000 schilderijen en illustraties bevat van onder meer Edgar Degas, Winslow Homer, Pierre-Auguste Renoir, Norman Rockwell en Maxfield Parrish.

Daarnaast zal uiteraard film, en meer bepaald het ontwerpproces dat eraan vooraf gaat, aan bod komen. Concept art, storyboards, setontwerpen, rekwisieten en kostuums uit Lucas’ Star Wars-films, maar ook uit Hollywoodklassiekers als The Ten Commandments zullen er te zien zijn.

Tenslotte kan je er de digitale technologie die gebruikt wordt bij het maken van films ontdekken en is er een uitgebreide onderzoeksbibliotheek over kunst en film. In het museum zullen ook dagelijks films vertoond worden en lezingen van regisseurs plaatsvinden.

“Het Lucas Museum is een laagdrempelig museum waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen kunst met een grote K en kunst uit de populaire cultuur”, vertelt Lucas over zijn museum. “Je kan er een goed beeld krijgen van hoe verhalen op een visuele manier verteld worden. Bezoekers die misschien minder geneigd zijn om een traditioneel museum te bezoeken, zijn meer dan welkom om deze kunstvorm te ontdekken.”

Bron: /Film

Lees meer over: