Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.12.2014

Dumb and Dumber To

door Ruben Nollet

“Je hebt echt een probleem als je met een sip gezicht naar Dumb and Dumber zit te kijken,” meent Jim Carrey. In andere omstandigheden zou zo’n uitspraak behoorlijk arrogant zijn, maar eigenlijk heeft de komiek wel een punt. Net zoals zijn voorganger twintig jaar geleden vuurt Dumb and Dumber To dwaze grappen af aan een tempo dat gegarandeerd enkele voltreffers moet opleveren.

Bovendien doen terugkerende regisseurs Peter en Bobby Farrelly opnieuw moeite om voldoende variatie in de humor te leggen. De meeste lol vinden ze weliswaar alweer in de onderbroek en de politiek incorrecte sfeer. De visuele gags — de camouflagetechnieken van de geheimagent bijvoorbeeld — en de absurde vondsten — zoals Carrey die de roze GSM opneemt — zorgen er echter voor dat de film veel minder in herhaling valt dan je aanvankelijk zou vrezen.

Ook kwamen de gebroeders Farrelly andermaal met een goeie narratieve kapstok op de proppen. Wanneer Harry (Jeff Daniels) ontdekt dat hij vele jaren geleden een vrouw bezwangerd heeft, trekt hij er samen met zijn beste makker Lloyd (Jim Carrey) op uit om zijn dochter te vinden. En dat levert natuurlijk de nodige chaos en mistoestanden op.

Benieuwd of je de cameo van Bill Murray eruit pikt trouwens. Tip: hij zegt “Best day ever!”

>>KLAP

De gebroeders Farrelly putten alweer gretig uit de ton foute grollen en onderbroekenlol, waarin ook de ingrediënten van onder meer There’s Something about Mary en Dumb & Dumber ronddreven. Meer is echter niet nodig om hun publiek plat te krijgen.

Regie Peter & Bobby Farrelly
Cast Jim Carrey, Jeff Daniels, Kathleen Turner
Speelduur 1u49
Vanaf 17 december in de bioscoop

@RubenNollet