Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.10.2017

Drastische verandering op til voor het Filmfestival van Cannes?

door Vertigo

Thierry Frémaux, hoofd van het Filmfestival van Cannes, stelde onlangs voor om de persvertoningen en de rode loperpremières in de toekomst te laten samenvallen. Tot nu toe bekeek de pers de film enkele uren of zelfs een dag voordat de film zijn publieke première kreeg.

Met de verandering wil Frémaux verhinderen dat films al zijn afgeschoten door critici nog voor ze voor ze in wereldpremière zijn gegaan. De afgelopen jaren doken via Twitter en andere sociale media inderdaad meermaals verhalen op over boegeroep en fluitconcerten bij persvertoningen, wat de sfeer nadien op de rode loper natuurlijk aanzienlijk temperde.

De reacties vanuit de filmwereld op het voorstel zijn gemengd. Producers gaan zoals verwacht grotendeels akkoord met het voorstel, omdat zij bij een negatieve sfeer rond de film financieel zwaar getroffen worden. Bij de PR-verantwoordelijken zijn verschillende stemmen te horen, maar in het algemeen neigen zij naar de status quo. Ervaren PR-verantwoordelijke Charles McDonald argumenteert bijvoorbeeld dat de respons van de pers hoe dan ook het meeste invloed heeft, of die nu vroeg of laat verschijnt.

Critici zijn eerder voorstander van het huidige systeem, al hebben ze begrip voor Frémaux’ voorstel. Vermaard he Guardian-criticus Peter Bradshaw pleit net als enkele anderen dan weer voor een compromissysteem zoals in Berlijn. Daar vinden de persvertoningen vroeger plaats, maar er is een recensie-embargo tot aan de officiële première, zodat die in alle rust kan verlopen.

Bron: ScreenDaily

Lees meer over: