Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.01.2017

Donald Trump kop van jut tijdens Golden Globes

door Marlies Hamal

Tijdens de Golden Globe-ceremonie die vannacht plaatsvond moest toekomstig president Trump het verschillende keren ontgelden. Actrice Meryl Streep mocht de Cecil B. Demille-award in ontvangst nemen en stal de show met haar speech waarin ze de problematische kant van de toekomstige president in de verf zette.

Ze beschreef het moment waarop Trump een gehandicapte journalist belachelijk maakte: “Mijn hart brak op het moment waarop de persoon die ons land zal leiden een gehandicapte journalist imiteerde, terwijl hij meer macht en privileges heeft”, aldus Streep. “Ik blijf er maar aan denken, want het was geen film maar realiteit.”

“De neiging om mensen te beledigen sijpelt binnen bij iedereen wanneer een invloedrijk iemand het voordoet”, vervolgde de actrice. “Het geeft de toelating aan anderen om hetzelfde te doen. Minachting lokt minachting uit. Geweld zet aan tot geweld. Wanneer de machtshebbers hun positie misbruiken om anderen te pesten, verliezen we allemaal.”

Acteur Hugh Laurie, die won voor zijn rol in de serie The Night Manager, had het dan weer over de onzekere toekomst onder president Trump in zijn speech: “Ik zal kunnen zeggen dat ik op de allerlaatste Golden Globes ooit gewonnen heb”, begon de acteur. “Ik wil niet pessimistisch zijn, maar de woorden ‘Hollywood’, ‘buitenlands’ en ‘media’ staan hier centraal.” Laurie zei tenslotte dat hij zijn award in ontvangst nam “in naam van psychotische miljonairs wereldwijd” — een verwijzing naar zijn personage in de serie, maar ook nog een laatste Trump-opmerking.

Ook talkshowhost Jimmy Fallon, die de awarduitreiking aaneenpraatte, deed verrassend genoeg zijn duit in het zakje. Fallon kwam eerder in opspraak omdat hij niet kritisch genoeg was tijdens zijn interiews met Trump en er werd niet verwacht dat dat nu anders zou zijn. Hij verwees echter al in zijn openingszin naar de Amerikaanse verkiezingen en het feit dat Hillary Clinton meer stemmen haalde dan president in spe Trump: “Dit zijn de Golden Globes, een van de weinige plaatsen in Amerika waar degene met de meeste stemmen nog steeds wint”, aldus Fallon.

Daarnaast vergeleek hij Trump ook met de wrede koning Joffrey uit Game of Thrones: “Veel mensen vragen zich af hoe het zou zijn als koning Joffrey echt geleefd zou hebben. Binnen twaalf dagen zullen we het weten”. Daarmee verwees Fallon naar 20 januari, de dag waarop Trump officieel president zal worden.

Trump zelf noemde Meryl Streep in een korte reactie ‘a Hillary-lover‘. Hij keek niet naar de awarduitreiking, maar zei dat hij niet verbaasd was dat hij werd aangevallen door ‘liberale filmlui’.

Bron: Variety