Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.10.2014

De fearless vampire lover in… Britt Valkenborghs

door Vertigo

In Dracula Untold onthult men ‘de ware historie’ van ‘s werelds bekendste bloedzuiger. Vertigo onthult op zijn beurt lijstjes met onze (minst) favoriete filmvampiers!

Onze nieuwe aanwinst Britt Valkenborghs vertelt over haar (minst) favoriete vampierfilms.

Favoriete vampierfilm:

Vampyr (1932) van Carl Theodor Dreyer

Soms heb ik heimwee naar de tijd dat vampiers nog vampiers waren, eerder dan overgevoelige hunks met een stel scherpe hoektanden – ja, jij daar Edward Cullen. Geen wonder dus dat een echte klassieker als Vampyr bovenaan mijn stapel vampierfilms ligt.

Wanneer de rondreizende Allan Grey arriveert in een afgelegen kasteel ziet hij plots erg vreemde dingen. Hij krijgt van de kasteelheer, vader van twee knappe dochters, een boek over vampirisme. Dan start het duistere verhaal pas echt. Vampyr is een griezelfilm als geen andere en dat mag je best letterlijk nemen. De dromerige look van de film hoort op geen enkele manier in een horrorfilm thuis, maar Dreyer wekt door zijn gebruik van het schaduwspel, superimpositions en akelige beelden een onbehaaglijk gevoel op. Jezelf ooit al eens afgevraagd hoe een doodskist er van binnenuit precies uitziet? Ook de opvallende en erg bevreemdende soundtrack maakt het plaatje compleet. Vampyr haalt de essentie uit de vampierfilms. Want laten we niet vergeten dat echte griezelverhalen immers niet draaien om de knappe hoofdrolspeler, special effects of melige liefdesverhalen.

 

Minst favoriete vampierfilm

Once Bitten (1985) van Howard Storm

Naast griezelfilms kan ik occasioneel ook wel eens genieten van een echte filmparel uit de eighties. Helaas is Once Bitten daar absoluut géén van. De enige reden waarom deze film zelfs nog maar gekend zou kunnen zijn, is door de prestatie van publiekslieveling Jim Carrey. Gelukkig voor ons brak hij pas door in de jaren ’90 en werden we dus nooit echt lastiggevallen met de vreselijke prestatie die hij in deze film neerzette.

Once Bitten is een teen horror comedy over een bloeddorstige, knappe vrouw die drie mannelijke maagden moet vinden om jong en knap te blijven. Carrey speelt de jonge Mark Kendall die — hoe kan het ook anders — verleid wordt door deze ravissante verschijning. Oké, vampierfilms kunnen best komisch zijn, maar met de combinatie van horror en comedy waagt de startende Carrey zich op glad ijs. Waarschijnlijk ook de reden waarom we deze film al lang vergeten zijn.

 

@BValkenborghs