Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.02.2017

1984-verfilming opnieuw in Amerikaanse zalen uit protest tegen Trump

door Marlies Hamal

90 onafhankelijke bioscopen in de Verenigde Staten organiseren op 4 april een screening van 1984 uit protest tegen president Donald Trump. Ze willen vooral hun ongenoegen uiten over zijn plannen om de overheidssteun voor culturele organisaties drastisch te verminderen. Een deel van de opbrengst zal gedoneerd worden aan goede doelen.

1984 is gebaseerd op de gelijknamige roman van George Orwell en draait om Winston Smith die verslag uitbrengt over zijn leven onder het totalitair regime van Big Brother. “Orwells voorstelling van een regering die hun eigen waarheden verzint, die eist dat iedereen gehoorzaam is en buitenlanders als vijanden afschildert, is nooit meer relevant geweest dan nu”, laat de organisatie achter de screenings weten in een verklaring.

“Bioscoopeigenaars maken via deze weg duidelijk waar ze voor staan: vrije meningsuiting, respect voor anderen en het negeren van ‘alternative facts’. Door deze film te tonen willen de bioscopen een dialoog aanzwengelen en het publiek aansporen zich te verzetten tegen de aanval op onze rechten die op dit moment plaatsvindt.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: